İzmir’in Tarihi Yerleri

İzmir Ege’nin incisi, Türkiye’nin kendine has bir kültürü, dokusu ve yaşam şekli bulunan nadide bir şehrimiz. Yolunuz İzmir’ e düşerse İzmir gezilecek yerler listemizdeki yerleri ziyaret edebilirsiniz. Düşmezse de mutlaka düşürün Efes’i, Şirince’yi, Alaçatı’yı da ekleyerek bir İzmir turu planlayın derim.

İzmir hem tarihi yerleri hem tatil beldeleri hem de şehir içinde Pasaport, Kordon, Alsancak gibi sahil kenarı bölgeleri, çarşıları, farklı dönemlerden kalma tarihi sokakları ile tam bir hazine. Bunları bilmiyordum ve beklemiyordum diyeceğiniz noktalar ile dolu.

Gelin size İzmir gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bir kaç tarihi yeri sıralayalım.

İzmir Saat Kulesi

İzmir’in en bilinen ve şehrin sembolü olmuş yapısıdır. 1901 yılında II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla yaptırılmış olup Osmanlı dönemi saat kuleleri içerisinde en estetik değere sahip olanıdır. Raymond Charles Péré isimli Fransız mimarın tasarladığı kulenin saatinin Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. 4 tarafındaki çeşmeler, etrafındaki palmiyeler ile güzel bir görüntü veren saat kulesi İzmirlilerin de buluşma noktasıdır.

Tarihi Asansör

Biri diğerinden 58 metre yüksekte bulunan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi arasında çalışan tarihi asansör Musevi işadamı Levi tarafından 1907 yılında üst mahalledeki arkadaşının merdivenlerden düşüp ayağını kırması sonrası yaptırılmıştır. Tuğlaları Marsilya’dan getirilen asansör bugün şehrin turistik durak noktalarından birisi olarak kültür ve dinlenme amaçlı kullanılmaktadır.

Kemeraltı Çarşısı

İzmir’in kapalı çarşısı diyebileceğimiz Kemeraltı 1650’lerden itibaren denizin doldurulması ile yapılmış, üstü eskiden kapalı olan ama bugün üstü açık sağlı sollu dükkanların yer aldığı bir çarşı görünümündedir. İçerisinde ve etrafında hanlar yer alır. Benim İzmir gezilecek yerler listemde mutlaka uğramanızı, sokaklarında dolaşmanızı, tarihi kahvecilerde bir oturup kahve içip soluklanmanızı, benim gibi gluten alerjiniz yok ise mutlaka İzmir’in boyoz ve gevreğini denemenizi tavsiye edeceğim.

Efes

İzmir’in Selçuk ilçesinin hemen kenarında bulunan, adını yunanca “Ephesos”dan alan Efes M.Ö.6.000’lere dayanan tarihi, İyonya ve sonrasında Roma İmparatorluğunun önemli kentlerinden birisi. O zamanlar bir liman kenti olan Efes içerisinde dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen Artemis tapınağı ve Celsus kütüphanesi ile 25.000 kişilik tiyatro yer alır. Bir çok kez yıkılıp yeniden inşa edilen şehir Küçük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar ve taşkınlarla dolması ile liman kenti özelliğini yitirerek zaman içinde önemini de kaybetmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.