Uçak yolculuğunda bagaj zarar görürse ne yapılmalıdır?

Uçak yolculuğunda en büyük sorunların başında kaybolan ya da zarar gören bagajlar geliyor. Öncelikle uçak yolculuğunda değerli ve sizin için acil önemi olan eşyalarınızı el bagajınızda taşıyın. Böylece her hangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda en azından önemli eşyalarınız kaybolmamış ya da zarar görmemiş olur. Peki uçak yolculuğunuz bitti ve yolculuk sonunda bagajınızın zarar gördüğünü fark ettiniz. Ne yapmalısınız?

Bagaj etikeni kaybetmeyin

Öncelikle check-in sırasında size verilen etiketinizi kaybetmeyin. Çünkü bu sizin bagajınıza dair elinizde bulundurabileceğiniz en önemli belgedir. Bagajınızı teslim alırken hasarı fark ederseniz varış salonunu terk etmeden hasarlı ve kayıp eşya bürosuna gidip başvuru yapın. Bavulunuzun durumunu belirtip havayollarından bu konu da yapılabileceklerini isteyin. Öncelikle bagaj etiketini  kaybederseniz hak talep edemiyorsunuz, bu yüzden bagaj etiketinizi uçak yolculuğunuz bittikten bir süre sonraya kadar atmayın. Çünkü bagajınızı aldınız eve ya da otele gittiniz, o sırada her hangi bir sorun fark etmediniz. Ancak gittiğiniz yerde bagajınızı açtığınızda eşyalarınızın zarar gördüğünü belirlerseniz, 7 gün içerisinde yine bagaj etiketiyle beraber havayollarına itiraz edebiliyorsunuz.

Havaalanında mutlaka form doldurun

Havaalanında bagajınızın zarar gördüğünü fark ederseniz de hemen kontuar görevlisine form doldurup zararınızın ne olduğunu belirtiyorsunuz. Havayolu şirketleri bu konuda sorun çıkartabiliyorlar ancak onların bağlı bulunduğu uluslararası anlaşmalara göre bu zararları karşılamak zorundalar. Bu konuda ısrarcı olmanız gerekebilir.

Kayıp bagajlar 24 saat içinde teslim edilmeli

Eğer bagajınız gelmemişse yani uçuştan sonra bagajınız kayıpsa, havayolları bu bagajları ücretsiz bir şekilde yeniden size teslim etmek zorunda. 24 saat içerisinde bagajınızı teslim edemediyseler size acil ihtiyaç paketi sunmaları gerekir. Eğer bagajınız hiç bulunamamışsa da bagajınızın kilosuna göre size ödeme yapmaları gerekir. Bu aslında dünya standartlarında kilo başına 20 dolar gibi bir rakam yapıyor.

Havayolları zararın tanziminden sorumlu

Havayolu şirketleri Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 121. maddesine göre tescil ettirilmiş bagajların kaybı ya da eşyaların zararı halinde meydana gelecek tanzimden sorumludur. Ama öncelikle bagaj etiketinizin elinizde olması ve başvurularınızın da zamanında yapılması şart. Havalimanında bagajınızda göz görülür bir zarar fark ederseniz hemen anında form doldurun resimlerini çekin, görevlilere bu konuda baskı yapın. Gerekirse havayollarının müşteri hizmetlerini arayın. Kayıplarda da 24 saat içerisinde bagajınızın elinize ulaşması gerekiyor. Bunun için de tazminat hakkınız doğuyor.

Kaynak : Uçak yolculuklarında bagaj zarar görürse ne yapılmalıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.